Article

Els impulsors, l’agrupació Girona Centre Eix Comercial i l’Associació d’Hostaleria de Girona, donaran aquest vespre el tret de sortida, amb la presentació del projecte als negocis de l’àrea delimitada

 

Arrenca l’APEU Comercial de Girona

29 / 01 / 2024
  • Es proposa fer en la zona circumscrita entre la plaça Catalunya i la plaça de la Independència, a tots dos costats del riu Onyar.
  • Inclou 208 locals a peu de carrer, dels quals un 68% són establiments comercials, un 25% de restauració i un 7% de serveis.

L’agrupació Girona Centre Eix Comercial i l’Associació d’Hostaleria de Girona donen avui el tret de sortida a la configuració de la primera APEU (Àrea de Promoció Econòmica Urbana) de la ciutat. Es tracta de l’APEU Comercial de Girona, que aquest vespre les dues entitats, impulsores de la iniciativa, presentaran als negocis inclosos dins l’àrea geogràfica delimitada del projecte. Amb aquesta primera sessió es dona per iniciat el procés participatiu d’un projecte de consens de l’activitat econòmica que busca promoure el territori i la competitivitat de les empreses que s’hi acullen. 

Una APEU és una zona geogràfica concreta d’una ciutat o vila, en què els negocis que queden inclosos promouen i dinamitzen aquesta àrea a partir d’un pla d’actuació, amb el beneplàcit de l’administració local, i a través de la creació d’un ens gestor. L’APEU és una iniciativa privada, que compta amb la col·laboració pública per al seu desenvolupament. Específicament, la primera APEU gironina (APEU Comercial de Girona) abraça la zona entre la plaça Catalunya i la plaça de la Independència, a tots dos costats del riu. Els carrers beneficiats pel projecte són el carrer Santa Clara, zona del Pont de Pedra, plaça Catalunya, plaça de la Independència, carrer de l’Argenteria, i rambla de la Llibertat. Inclou 208 locals a peu de carrer, dels quals un 68% són establiments comercials, un 25% de restauració i un 7% de serveis.

La iniciativa s’empara en la Llei 15/2020 de les Àrees de Promoció Econòmica i Urbana (APEU) de desembre de 2020, que recull el marc normatiu per desenvolupar les APEU a Catalunya. Concretament, a Girona, de la mà de l’Ajuntament de la ciutat, s’ha pogut realitzar l’estudi previ necessari per decidir la configuració de l’APEU, i el pla d’actuació del procés participatiu, ambdós adjudicats a la consultora Procom Retail, a través de dues subvencions de la Generalitat de Catalunya. Aquests treballs han permès definir la zona geogràfica idònia per a la primera APEU, les actuacions prioritàries del pla d’actuació, l’elaboració de la documentació vinculada al projecte (memòria econòmica, estatuts de l’ens gestor, entre altres), així com el desplegament de la fase actual, la del consens empresarial per tirar-lo endavant.

Experiències úniques

El comerç de proximitat de Girona i la restauració esdevenen dues de les principals activitats econòmiques de la ciutat, tant en el nombre de treballadors que ocupen i el nombre d’empreses ubicades com per la capacitat d’atracció que generen. L’APEU respon a l’objectiu de crear un entorn d’excel·lència capaç de sorprendre i convertir Girona en destí preferit, de referència i competitivitat empresarial.

El Pla d’actuació de l’APEU Comercial de Girona prioritzarà vuit àrees d’acció estratègica que es desenvoluparan en cinc anys i que tenen a veure amb el manteniment de l’entorn i enjardinament, el dinamisme de la zona (accions específiques), la comunicació de marca de l’espai que es vol promocionar, i la campanya de Nadal. El pressupost que estableix el Pla d’actuació base està fixat aproximadament en més d’un milió d’euros per a un període cinc anys. En cap cas, l’APEU supleix els serveis municipals ni tampoc les associacions gremials que esdevenen complementàries i impulsores.

L’APEU Comercial de Girona, un dels més avançats de Catalunya

Segons la Generalitat1 hi ha a Catalunya 43 projectes d’APEU en curs, repartides en 33 ciutats catalanes. El 44% han sortit de la mà d’iniciatives de les associacions de comerciants i  
en el 56% dels casos la iniciativa ha estat dels ajuntaments. D’aquestes, un 53% es troba en una situació transitòria, i la resta, en fase de treball previ.

Procés de creació de l’APEU

La llei de l’APEU determina l’objectiu de la iniciativa, que és augmentar la competitivitat empresarial, i especifica les característiques i funcionament:

  • Una zona perfectament delimitada. 

  • Un cicle de vida entre 3 a 5 anys.

  • Un procés d’aprovació amb votació democràtica. Tenen dret a votar totes les persones que tinguin el dret de possessió del local dels establiments amb accés directe des de la via pública situats dins de la zona delimitada (llogaters i propietaris, també en el cas de locals buits).

  • Es requereix que participi en la votació el 50% del cens i s’ha d’aprovar per majoria.

Si el teixit comercial (tots els titulars amb dret d’ús dels establiments de la zona delimitada) aproven en votació l’APEU i el Ple de l’Ajuntament el ratifica, l’APEU es constitueix i en formen part, obligatòriament, tots els negocis de la zona delimitada.

  • Es crea una entitat gestora professionalitzada que gestiona l’APEU i n’ha de rendir comptes.

  • La gerència aplica el Pla d’actuació votat.

  • Es finança a partir de les quotes obligatòries de tots els membres de l’APEU.

Per crear l’APEU es requereix tenir elaborat:

  • La zona delimitada

  • Una memòria econòmica i Pla d’actuació

  • Una proposta d’estatuts

  • Un conveni amb l’ajuntament

  • Una ordenança fiscal

 

Les APEU tenen el seu origen en el model anglosaxó conegut com a Business Improvement Districts (BIDS), un model amb més de 50 anys d’història. Els BIDS són organitzacions de cooperació pública i privada que tenen per objectiu la dinamització i millora dels centres comercials urbans.

Descàrrega de fotografia. Autor. Girona Centre 
Taula informativa en roda de premsa. D'esquerra a dreta: el vicepresident de restauració de l’Associació d’Hostaleria de Girona, Xavier Manresa, la presidenta de Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena, i la consultora de Procom Retail, Montse Farré.

1 Els projectes d'APEU: estat actual a Catalunya. Ponència Marta Raurell i Molera, cap de l'àrea de comerç del CCAM (Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya) 7/11/2023.

Per a més informació, us podeu posar en contacte amb: Plural Comunicació, gabinet de comunicació i premsa de Girona Centre Eix Comercial info@pluralcomunicacio.com – Tel. 972 22 23 70 – 678580347

Taula informativa. D'essquerra a dreta: el vicepresident de restauració de l’Associació d’Hostaleria de Girona, Xavier Manresa, la presidenta de Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena, i Montse Farré, consultora de Procom Retail —empresa adjudicatària de l’estudi de l’APEU— .
FacebookTwitterLinkedin
mapa