Cicle de conferències dirigit a la ciutadania sobre la diabetis i l’obesitat amb motiu de La Marató de TV3
Els dies 2 i 3 de desembre, l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS Girona), l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IdIBGI), organitzen de nou sota el paraigua del Departament de Salut, el cicle de conferències conjunt amb motiu de La Marató de TV3, dedicada aquest any a les malalties metabòliques: diabetis i obesitat. Amb aquest cicle, obert i dirigit a la població, es vol contribuir a la divulgació i a la conscienciació de la ciutadania en general, i de les persones afectades per aquestes malalties, i les seves famílies, en particular. Es parlarà de les causes, la prevenció, el tractament i la investigació que s’està duent a terme en aquest camp i ho faran professionals referents en la matèria. Les conferències tindran lloc a l’Auditori Josep Irla, de l’edifici de la Generalitat de Catalunya a Girona, de 19 a 21 h.
L’obesitat
El primer dia estarà dedicat a l’obesitat. En aquesta primera sessió es parlarà de les causes del sobrepès i l’obesitat, del seu tractament dietètic i de l’alimentació equilibrada, del problema en els nens i dels tractaments mèdics i quirúrgics de la malaltia, així com de les investigacions que estan duent a terme sobre l’obesitat.
Es calcula que el 48% de la població de 18 a 74 anys té excés de pes (el 33% té sobrepès i el 15% té obesitat). Entre la població infantil de 6 a 12 anys, el 18,7 % presenta sobrepès i el 11,7% pateix obesitat. Aquesta dada és molt rellevant, ja que l'obesitat i el sobrepès en l'etapa infantil suposen un risc elevat de presentar un excés de pes a l'edat adulta.
Diabetis
En la sessió dedicada a la diabetis s’informarà sobre els diferents tipus de diabetis i quin és el seu tractament; també es donaran pautes per saber si se’n té o no i, en cas afirmatiu, saber com actuar i com conviure.
La diabetis constitueix un problema sanitari important derivat de la prevalença creixent, de la morbiditat i mortalitat elevades i del seu paper com a factor de risc cardiovascular, a més té un elevat cost sanitari i social. Es calcula que afecta aproximadament 550.000 persones a Catalunya, tot i que no tothom sap que en pateix. La prevalença de diabetis a Catalunya en persones de 15 o més anys és del 7,4% (el 7,9%% en els homes i el 6,9% en les dones). Augmenta amb l’edat, de manera que en el grup de més de 65 anys és del 20,05%.
Hi ha diversos tipus de diabetis, tot i que els principals són la DM tipus 1 i la tipus 2. La DM 1 afecta majoritàriament a nens i adol
escents i requereix tractament diari d'insulina. Les causes de l'inici de la malaltia són factors genètics i desconeguts. Els símptomes que poden ajudar a detectar-la són pèrdua de pes, tenir molta set i molta gana i orinar molt.
La DM tipus 2 és la més freqüent i sol produir-se en adults. S'associa en més d'un 80% a casos de sobrepès. Actualment, està començant a diagnosticar-se en pacients joves, a causa de les altes taxes d'obesitat. Les causes de l'inici de la malaltia són factors genètics i d'estil de vida. La vida sedentària predisposa a l'obesitat i a la resistència a la insulina. Aquest tipus de diabetis no provoca símptomes. Algunes dones poden començar una diabetis durant l’embaràs. Aquesta diabetis es coneix com a gestacional.
Implicació d’organitzacions i institucions
El cicle “Les malalties metabòliques: diabetis i obesitat. Causes. Prevenció, Tractament. Recerca” és la tercera edició d’un cicle coorganitzat per l’ICS Girona i l’IAS en el marc de l’aliança estratègica de les dues institucions dins de la línia d’acció dirigida a la ciutadania. Té com cada any, la col•laboració del DipSalut, el Fòrum Associació dels Col•legis Sanitaris, que inclou els col•legis professionals de metges, diplomats d’infermeria, fisioterapeutes, psicòlegs i veterinaris; les facultats de Medicina i Infermeria de la UdG, l’Acadèmia de la Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona; els ajuntaments de Girona i Salt; i l’Associació de Diabètics de Catalunya a Girona; també hi col•laborem nosaltres, l’EUSES, el GEiEG, Touron i Nubbo.