Article

El valor social i econòmic del comerç en la campanya #GironaComerçAmable

14 / 03 / 2017

“Girona comerç amable” és l’eslògan que ha ideat l’associació de comerciants Girona Centre Eix Comercial per comunicar el valor social i econòmic del comerç local i urbà que representa, prop de 200 comerços ubicats en la zona que comprèn el centre històric de la ciutat fins la zona de l'eixample. El valor afegit del petit comerç ha quedat palès a través de l’enquesta realitzada als establiments associats, que s'ha presentat aquest matí en roda de premsa. Segons els resultats de la mostra (170 enquestes realitzades i un total de 120 respostes vàlides), més del 90% dels comerciants afirma que prop del 40% de les persones que entren a l’establiment no ho fan per comprar sinó per demanar informació sobre la ciutat, informació turística especialment però també direccional i de serveis. Gairebé el 100% dels enquestats (98%) assegura que a banda d’exercir com a punt d’informació també es presta a altres serveis que no estan vinculats a la seva activitat com ara donar canvi, deixar anar al lavabo en cas de necessitat i fins i tot la neteja del seu tram de carrer. A la pregunta sobre el tret distintiu del comerç de proximitat, les respostes “tracte personalitzat”, “confiança” i “qualitat” sumen el 96% de les respostes. En opinió del president de Girona Centre, Josep Maria Nogué, aquesta informació ens referma en la idea del “valor social” del comerciant.

Un sector que genera ocupació

El conjunt dels establiments que han donat resposta sumen un total de 446 treballadors, amb una mitjana de 4 treballadors per botiga. Un 88% dels negocis són singulars i l’11,6% són franquícies o representen una marca. En relació amb si l’establiment és de lloguer o propietat, el gran gruix (80%) paguen un lloguer i el 20% són propietaris del local. El preus dels lloguer oscil·len majoritàriament entre els 900 i els 2.500 euros al mes, en funció de la dimensió de la botiga i la seva ubicació.

Setmana del comerç #GironaComerçAmable

Sota l’eslògan “Girona comerç amable” l’associació de comerciants participarà en la Setmana del Comerç de Catalunya, que tindrà lloc a tot el territori del 20 al 26 de març. Durant aquella setmana es convocarà un concurs a Instagram que premiarà la fotografia que millor il·lustri el caràcter “amable” del comerç local i de proximitat gironí. La selecció serà per votació popular i haurà d’anar amb l’etiqueta #GironaComerçAmable. Així mateix, el dissabte 25, els comerços regalaran als seus clients bombons amb el desig d’”oferir un dia dolç”. El nou eslògan s’inclourà en la imatge de la campanya “El comerç que batega amb tu”, amb l’objectiu de mantenir com a element central un gran cor, símbol del cor del comerciant i del sector, com a activitat econòmica i element distintiu de la ciutat. “Volem comunicar a la societat la vitalitat del petit comerç, la seva vocació de servei i tracte personal”, afirma el president de Girona Centre, Josep Maria Noguer. Aquest cor està construït a base de punts sòlids, de diferents mides, que representen la multitud de comerços, i de punts que contenen diferents articles, que representen la diversitat. El color rosa reforça les idees de compromís, generositat, cortesia, sentiment i amor. L’eslògan encapçalarà totes les actuacions de dinamització que es fan al llarg de l’any.

La campanya #GironaComerçAmable està pensada per fer visible el caràcter del comerç local a les xarxes socials. Així, Girona Centre s’ha estrenat a Instagram amb l’objectiu d’arribar al públic més jove. Serà un canal on els botiguers són els protagonistes i estarà dedicat a la seva promoció.

Segon l’enquesta realitzada, del conjunt dels comerços, un 36% són negocis amb més de trenta anys d’antiguitat, sis dels quals es remunten a més de 100 anys d’història; un 20% fa més de 20 anys que ha obert i un 17%, entre 20 i 10 anys; un 9% té entre 5 i 10 anys i el 18% restant fa menys de cinc anys que van obrir la botiga.

Del total dels establiments associats a l’agrupació, el gran gruix (un 32%), es dedica a la moda (inclou moda adults i nens, moda i complements i roba interior), el 13% són sabateries, el 6% són establiments d’alimentació, el 5% són negocis d’estètica, perruqueria, bellesa i perfumeries, un 5% pertany al sector del parament de la llar i regal, un 4% al sector de l’esport, un 4% al de les joieries i rellotgeries. Les llibreries i papereries ocupen també el 4% i un 3% les òptiques, corresponent el 28% restant a establiments de diferents sectors d’activitat (joguines, informàtica, allotjament i restauració, articles de festa, estancs, farmàcia, entitats financeres i asseguradores, immobiliàries, disseny i comunicació, ganiveteria, gelateries, fotografia i agències de viatges).

Foto: d’esquerra a dreta, Josep Maria Noguer, president de l’agrupació de comerciants, Glòria Plana, tinenta d'alcaldia de l'Àrea de Promoció Econòmica, desenvolupament Local i Turisme  i Vicenç Pijaume, secretari de la Junta de Govern de l’agrupació. Botiguer i propietari d’un comerç centenari. Mostren el bombons promocionals #GironaComerçAmable.

 

 

 

 

El valor social i econòmic del comerç en la campanya #GironaComerçAmable
FacebookTwitterLinkedin